joi, 6 ianuarie 2011

Scapa de stres - 20 de reguli de viata

1. Ia o PAUZA de 10 minute la cel mult 2 ore de munca. Nu o folosi pentru a fuma, ci pentru a te gandi la tine.

2. Invata sa spui NU fara a te simti vinovat. A dori sa multumesti pe toata lumea este un efort si o risipa enorma.

3. PLANIFICA-ti activitatea zilnica, dar lasa si intervale libere pentru orice neprevazut, constient fiind ca nu totul depinde de tine.

4. CONCENTREAZA-te pe rand asupra fiecarei sarcini pe care vrei sa o rezolvi. Chiar daca beneficiezi de cea mai rapida minte trecerea de la o activitate la alta tot te va obosi pana la urma.

5. Paraseste o data pentru totdeauna gandul ca esti INDISPENSABIL la locul de munca, acasa sau in grupul in care esti obisnuit sa traiesti. Realizeaza ca totul poate continua si fara tine.

6. Inceteaza sa te mai simti RESPONSABIL pentru placerile altora. Nu esti nici sursa tuturor dorintelor, nici eternul maestru de ceremonii.

7. CERE AJUTOR intotdeauna cand este necesar. Cauta insa sa-l ceri celor mai indicate persoane.

8. Separa problemele REALE de cele imaginare pentru a nu pierde timpul si a nu te stresa degeaba.

9. Cauta sa descoperi PLACUTUL in actiunile simple, cum ar fi dormitul, mancatul, plimbatul, fara a crede insa ca asta este tot ceea ce iti poate oferi viata.

10. Evita sa te invalui in NELINISTI si tensiuni. Ia mai bine o mica pauza si apoi intoarce-te la dialog si actiune.

11. FAMILIA ta nu este tot una cu tine insuti. Ea poate fi stransa in jurul tau, poate constitui tot universal tau, dar nu se poate substitui tie.

12. Intelege ca PRINCIPIILE si convingerile RIGIDE pot constitui o mare piedica in calea miscarii, cautarii si evolutiei.

13. Este necesar sa ai intotdeauna pe cineva in care poti sa ai incredere si cu care sa poti VORBI DESCHIS. Nu te ajuta insa foarte mult daca aceasta persoana se afla departe.

14. Invata sa iti dai seama care este momentul propice pentru a parasi o activitate.

15. Nu cauta sa stii daca ai fost vorbit de rau si daca acest lucru se intampla nu te amari. Nici pe cei care te vorbesc de bine nu ii crede in totalitate.

16. Nu intra in competitie cu persoana cu care ai o relatie pentru a nu ajunge sa pierzi ce este mai important din aceasta.

17. RIGIDITATEA este buna pentru pietre, dar nu si pentru fiintele umane.

18. O ora de placere inlocuieste cu siguranta cel putin trei ore de somn pierdut. De aceea nu pierde ocaziile de a te DISTRA.

19. Incearca sa nu pierzi INTUITIA, CANDOAREA, CREDINTA

20. Concluzionand cele de mai sus: TU ESTI CEEA CE FACI DIN TINE.

preluat de pe ele.ro

Tratamente naturiste pentru par

Pe perioada verii, parul necesita o atentie deosebita. Are nevoie de mai multa ingrijire, hidratare si vitaminizare. Inainte de sezonul estival este bine sa scurtezi parul cu un centimetru pentru a-l improspata si a indeparta cea mai uscata portiune.

Acesta este si sezonul in care esti tentata sa incerci cat mai multe coafuri, sa-i schimbi culoarea sau sa-i faci permanent. Daca ai astfel de ganduri, trebuie sa stii cum sa-l protejezi inainte, in timpul si dupa procesul de schimbare la care il supui. Tratamentele naturiste sunt cele care dau cele mai bune rezultate sunt ieftine si usor de preparat.

Pentru parul uscat incearca o masca din doua galbenusuri, doua lingurite de miere, o lingurita de ulei de masline, o lingurita de maioneza sau iaurt. Totul se amesteca si se aplica pe parul curat apoi se acopera cu o folie. Se tine 30 de minute dupa care se clateste bine.

Aceasta masca o poti prepara in mai multe variante. Galbenusul de ou poti sa-l combini cu ulei de masline si cu 10 picaturi de tinctura de propolis. Pentru a o uniformiza mai usor, adauga la masca putin balsam.

Poti sa prepari singura un sampon din 2-3 galbenusuri, 30 ml rom si 10 grame ulei de ricin. Cu acest amestec se frectioneaza pielea capului, se lasa un sfert de ora apoi se clateste bine cu apa in care ati adaugat putin otet. In sampon puteti adauga extracte din plante precum hameiul, castan salbatic, coada soricelului, salvie sau menta.

Pentru parul subtire si fara volum preparati o masca din 50 de grame de argila verde, 5 picaturi de ulei de cimbrisor si 5 picaturi de ulei de masline. Amestecul se aplica pe toata lungimea firului de par insintand la radacina. Se lasa 20 de minute dupa care se clateste bine. Masca se foloseste o singura data pe saptamana. Volumul parului se poate obtine si daca va clatiti cu apa fiarta in care ati pus frunze de tei, flori de musetel sau urzica.

Pentru cresterea rapida a parului incercati o masca preparata la farmacie. Pentru 200 de grame de solutie aveti nevoie de 2 grame de colesterol, 2 grame de ulei de ricin , 1 gram de ulei de lavanda si 195 de grame de alcool etilic. Cu un tampon de vata umezit cu aceasta solutie se tamponeaza radacina parului. Nu se clateste. Parul se spala doar o data pe saptamana, inainte de aplicarea solutiei.

Daca intentionezi sa-ti faci permanent, inainte cu trei saptamani aplica pe par urmatorul tratament: 2 linguri de ulei de masline sau ulei de ricin, 2 linguri de miere si un galbenus de ou. Aplici pe parul spalat aceasta pasta si timp de 15 minute tine-ti capul acoperit cu o punga si un prosop. Cu ajutorul foenului incalzeste prosopul. Dupa ce a expirat timpul spala parul si aplica balsam. Aplica acest tratament la 2-3 zile. Evita uscarea parului cu foenul. Foloseste balsam dupa fiecare spalare.

Boboteaza - semnificatie si traditii

A doua sarbatoare crestina importanta a noului an, dupa Sfantul Vasile, este Boboteaza, celebrata de ortodocsi pe 6 ianuarie.

Denumiri si semnificatii

Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat si, desigur, Botezul Domnului.

Cuvantul „epifanie” este de origine greaca (Epiphaneia), insemnand "manifestare" sau „aparitie”. „Teofanie”, termen ce semnifica „manifestarea lui Dumnezeu”, este prezent si astazi in prenumele feminin englezesc Tiffany.

Boboteaza este sarbatoarea sfintirii tuturor apelor din lume, dupa cum Iisus s-a coborat in raul Iordan pentru a fi botezat de Ioan Botezatorul. Este de asemenea o ocazie pentru recunoasterea Sfintei Treimi, caci se arata in acelasi timp Fiul ce vine sa se boteze, vocea Tatalui si Sfantul Duh ce se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel.

Agheasma mare

Boboteaza - aruncatul crucii In tarile cu traditie ortodoxa, in special in Romania, Grecia si Rusia, slujba de Boboteaza nu are loc in biserica, ci langa o apa curgatoare sau o fantana. Acesta este momentul in care preotul arunca in apa inghetata o cruce, iar barbatii se arunca dupa ea. Cel care o aduce inapoi la mal va avea noroc tot anul.

Dupa slujba, credinciosii primesc agheasma mare, apa sfintita, cu puteri deosebite, care vindeca trupul si sufletul. Se spune ca sunt suficiente doar cateva picaturele din aceasta pentru vindecarea sterilitatii sau pentru a scapa de patima alcoolului. Agheasma mare este pastrata cu sfintenie, langa icoana, tot anul, pentru a fi folosita ca leac de boli si pentru dezlegarea farmecelor. Ea nu se altereaza in timp, iar daca totusi devine vascoasa sau capata gust neplacut, se spune ca cineva din casa respectiva a comis un mare pacat sau casa este blestemata.


Boboteaza - slujba de sfintire a apelor Traditii de Boboteaza

In Ajunul Bobotezei, preotul vine cu botezul prin casele oamenilor, sfintind cu crucea si stropind cu agheasma dintr-un manunchi de busuioc. Preotul este anuntat de colindatori, care striga „Chiralesaaa!”, insemnand Kirie Eleison, adica Doamne Miluieste. Se spune ca aceasta strigare ii purifica pe cei colindati de rele si tot anul va fi curat pana la Sfantul Andrei. Colindatorii primesc pentru munca lor mere, nuci si bani.

La tara, preotul este asteptat cu casa curata. Gospodinele asaza masa si pregatesc mancare de fasole, coliva si piftie. Ele intind pe garduri covoarele si tesaturile pentru a fi botezate, in credinta ca astfel vor deveni mai trainice, aducatoare de sanatate si vor fi pazite de molii.

Boboteaza - o sarbatoare a femeilor

Inainte ca preotul sa intre in casa, fetele nemaritate asaza pe pragul usii margele, iar odata ce preotul va pasi peste ele vor deveni adevarate talismane, aducatoare de noroc in dragoste. Ele fura sau cer busuioc din manunchiul preotului, pe care-l vor pune sub perna si legat pe degetul inelar cu un fir rosu de matase pentru a-si visa ursitul.

Seara, fetele fac o turta din faina, foarte sarata, pe care o mananca dupa ce beau un strop din agheasma, si merg la culcare pentru a-l visa pe cel care le e sortit.

Fetele sunt petite pana de Boboteaza, caci in aceasta noapte sfanta ele numara parii de la grajd, ghicesc in oglinda si rascolesc in jaraticul din vatra pentru a iesi scantei, spunand un descantec: Cum sar scanteile din jaratic, asa sa scanteie si inima lui si nu intetesc focul, ci intetesc inima lui!

De asemenea, fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza se vor marita in acel an.

Oamenii care au necazuri mari si tinerii care doresc noroc in casnicie tin post negru in ziua de Boboteaza. Sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic imprumut.

Deoarece se crede ca de Boboteaza toate apele pamantului au fost sfintite, femeilor le este interzis sa spele rufe timp de 9 zile, ca apa sa nu fie spurcata.

Iordanitul femeilor este o traditie din nordul tarii noastre, care se mai pastreaza si astazi. Femeile se aduna la cineva acasa, aducand cu ele alimente si bautura. Dupa ce iau masa, ele „se iordanesc”, adica danseaza si canta intreaga noapte, pana dimineata, cand ies pe strada si ii iau pe sus pe barbatii intalniti in cale, ii duc la rau si ii ameninta ca ii arunca in apa.

Tot cu aceasta ocazie se oficiaza integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite, prin stropirea lor cu apa

Dana Nalbaru: “ Ne-am dorit o casa din lemn cu minim pierderi de caldura”

miercuri, 05 ianuarie, preluat de pe ecotrend.ro

Cantareata si sotul sau, actorul Dragos Bucur, au ales sa traiasca intr-o casa eco, langa Bucuresti. Dana ne-a marturisit ca se vor muta in noua locuinta la sfarsitul acestei luni.

  • Ce inseamna casa ecologica?

Casa pe care am ales sa ne-o facem este una de lemn, din panouri SIP (Structural Insulated Panels) si poate fi denumita ecologica pentru ca materialele din care este construita sunt 100% ecologice. Dupa demolare se refolosesc in proportie de 70%, nu are pierderi termice si de aceea consuma foarte putina energie.

  • A fost ideea voastra sa construiti o astfel de casa sau v-a propus cineva acest proiect?

Ne doream o casa de lemn si am ales aceasta varianta din mai multe motive: pentru ca genul acesta de structura este foarte rezistent la cutremure, are pierderi minime de caldura, se construieste foarte repede si pe orice proiect. Am tot cautat variante si ne-am oprit, dupa multe cautari si recomandari, la SIP….

  • Cat timp v-a luat sa o construiti si cat a costat?

Despre cat ne-a costat casa as prefera sa nu vorbesc, dar pot spune ca ne-am apucat de constructie in septembrie 2010 si ne vom muta in ea la sfarsitul lui ianuarie 2011.

  • Veti face agricultura ecologica pe terenul de langa casa? (evident daca va permite spatiul…)

Spatiul ne permite, dar nu stiu daca timpul ne va permite sa ne ocupam de agricultura…Poate socrii mei (care vor locui deasupra noastra) sa se ingrijeasca de acest aspect…

  • Obisnuiti sa mancati bio? De unde va aprovizionati cu mancare sanatoasa?

In ultimii ani am devenit foarte atenti la ceea ce mancam si alegem produsele eco in favoarea celorlalte. incercam sa o educam si pe Sofia in acest sens…Produsele eco le luam din piete, de la tarani sau din magazinele speciale…

  • Ati facut vreodata voluntariat pentru protectia mediului inconjurator? Povesteste-mi te rog despre o aciune ecologica notabila, realizata de tine si de Dragos, sotul tau.

Eu am plantat copaci si am participat la diverse actiuni de curatare a mediului inconjurator…De altfel, in timpul liber, incercam sa fim un exemplu pentru copilul nostru si sa protejam mediul, in masura in care putem, de mizerie, poluare etc…

  • Cum crezi ca evolueaza ecologia aici, la noi, in Romania?

Observ ca au luat amploare actiunile ecologice si tot mai multi tineri participa la ele, ceea ce este minunat.

  • Ce produse bio folosesti? ( cosmetice sau orice altceva…)

Pai, de exemplu, acum folosesc sampon si balsam cu extract de levantica luat de la farmacie. Pe el scrie bio…sper ca asa si e. :) )

luni, 3 ianuarie 2011

Adevarat si fals despre produsele cosmetice bio

Astazi toate produsele cosmetice sau aproape isi au echivalentul bio. S-au dus vremurile cand acest tip de produs nu interesa decat o minoritate: putem manca bio, putem sa ne ingrijim bio. Asa ca am decis sa va oferim cateva informatii esentiale despre aceste produse, astazi la moda.

Ce le reprosam…

Nu sunt mereu atragatoare. Adevarat. Dar recentele progrese au permis imbunatatirea considerabila a prezentarii acestor produse, dar anumite texturi pot fi mai putin suple si fondante fata de o crema clasica, caci ele nu contin silicon. In functie de marca, acest defect este mai mult sau mai putin vizibil. Sa stiti totusi ca uleiurile esentiale si cerurile naturale folosite in produsele bio sunt o garantie a eficientei.

Fara conservanti, ele se pastreaza mai putin bine. Fals. Etichetele bio exclud anumiti conservanti care sunt considerati nocivi. Dar ele autorizeaza folosirea altor produse, cum ar fi sodium benzoat sau potassium sorbate. Ele se bazeaza mai ales pe folosirea uleiurilor esentiale, cunoscute pentru proprietatile lor conservatoare.

Nu sunt intotdeauna adaptate nevoilor noastre. Adevarat. In domeniul produselor capilare, bio nu stie inca sa rivalizeze cu fixatorii, printre care si gelurile, creatie a chimiei traditionale. Colorantii naturali pe baza de plante exista din vremuri stravechi, dar timpul de pauza e destul de mare si transformarile radicale nu sunt inca posibile.

Un deodorant bio e mai putin performant. Fals. Efectul este mai putin radical decat efectul deodorantului clasic. Acesta, care contine saruri de aluminiu, actioneaza blocand fluxul de transpiratie. Deodorantele bio se sprijina mai ales pe anumite plante antibacteriene, eficace impotriva mirosurilor transpiratiei.

Daca nu fac spuma, nu spala bine. Fals. Daca produsele bio nu fac mai multa spuma ca altele, acest lucru se datoreaza tensioactivilor diferiti pe care le folosesc. Afara cu derivatii petrochimiei si formulele de sinteza. Iata ca folosim materii de origine naturala – sodium cocoyl glutamate, coco glucocide – cu proprietati de curatare la fel de performante.

Produsele bio sunt mereu mai scumpe. Fals. Cremele pentru fata si laptele de corp sunt mai ieftine decat cosmeticalele clasice pe care le gasim in farmacii. Cat despre produsele de igiena corporala.. este adevarat ca sunt putin mai scumpe.

Le iubim pentru ca…

Le putem folosi si pentru copii. Adevarat. Cand spunem bio, spunem plante si deseori uleiuri esentiale. Se ferim, este foarte adevarat, de uleiurile esentiale, deoarece sunt extrem de eficace, chiar periculoase in stare pura. Din fericire, produsele specifice pentru copii nu contin o doza periculoasa, agresiva. Aceasta inseamna ca putem sa folosim sapunuri si sampoane bio, caci PH-ul lor este delicat.

Sunt mai bune pentru ecosistem si pentru sanatate. Adevarat. Ele protejeaza pe cat posibil mediul inconjurator, caci sunt biodegradabile si nu contin materii sintetice nocive. In ceea ce priveste sanatatea, beneficiul este sigur, deoarece activii naturali folositi imbunatatesc functionarea celulelor si nu le modifica sau le stimuleaza de o maniera excesiva, prin procedee artificiale.

Produsele bio sunt naturale. Adevarat si fals. Totul depinde de ce intelegem prin natural. Materiile naturale, de preferinta datorate agriculturii biologice sunt privilegiate de aceste produse. Dar ele sunt si produse transformate. In schimb, ele sunt mai naturale decat ingredientele derivate ale petrochimiei sau genetic modificate, iar majoritatea moleculelor de sinteza sunt excluese din formule.

Cremele antirid sunt eficace. Adevarat. Caci produsele bio se sprijina, ca si cosmeticalele traditionale, pe eficacitatea plantelor. Acestea au si doze de vitamina E, cu proprietati cunoscute de combatere a radicalilor liberi si vitamina C, cunoscuta pentru participarea la sinteza colagenului si iluminarea tenului.

Fiti frumoase protejand mediul..