TRAIESTE ECO

Ai grija de natura din jurul tau pe cat iti sta in putinta!
Aici proverbul "Cu o floare nu se face primavara!" nu isi are rostul! Din contra, fiecare floare are insemnatatea ei si fiecare dintre noi poate contribui cate putin la o lume mai buna, mai frumoasa si mai curata!

Scapa de stres - 20 de reguli de viata

Cromoterapia (terapia prin culoare)

Cromoterapia sau terapia prin culoare implica utilizarea culorii pentru a atinge o stare generala de sanatate si pentru a trata anumite maladii (inclusiv problemele cu somnul).

Utila in tratarea problemelor emotionale si fizice legate de somn, cromoterapia poate implica expunerea la lumini colorate, masaj cu uleiuri sau alifii colorate, meditatia si vizualizarea anumitor culori sau purtarea anumitor culori la imbracaminte.

Utilizarea culorilor ca tratament pentru o gama larga de boli dateaza din cele mai vechi secole. Acum circa 2500 de ani, Pitagora insusi aplica terapia prin lumini colorate. Canalele colorate erau folosite pentru vindecare in Egiptul antic, China si India.

In timpul Egiptului antic, practicienii construiau solarii din geamuri special proiectate si lentile care rupeau razele soarelui in culorile spectrului. In secolul al 17lea, s-a nascut teoria culorii moderniste, atunci cand matematicianul englez Sir Isaac Newton a desfasurat experimentele pe o prisma si a aratat ca lumina este intr-adevar un amestec de culori din spectrul vizibil.

Prin 1940, cercetatorul rus S.V. Krakov a desfasurat o serie de experimente in care a separat diferitele lungimi de unda din spectrul luminii, pentru a arata cum afecteaza culorile sistemul nervos. In experimentele sale, el a observat ca lumina rosie stimuleaza glanda suprarenala, crescand tensiunea arteriala si pulsul si ca lumina albastra si alba au un efect calmant, de relaxare.

Numerosi practicieni inca mai folosesc si astazi rezultatele studiilor lui Krakov si recomanda acest tip de terapie prin culoare pentru tratarea stresului si durerilor cauzate de stres. In prezent, numerosi cercetatori din domeniu apeleaza la cromoterapie pentru tratarea unor afectiuni legate de tulburari usoare ale somnului.

Culoarea este o proprietate a luminii, care cuprinde unde de energie, numeroase si diverse. Cand lumina cade pe celulele fotoreceptoare ale retinei, ea este convertita in impulsuri electrice care ajung la creier si declanseaza eliberarea de hormoni. Productia acestor hormoni in rafale controlate poate fi folosita pentru a trata corpul si mintea de diversele afectiuni medicale ce stanjenesc somnul, dar si pentru a furniza anumite conditii in care somnul si odihna sunt favorizate.

In timp ce numeroase forme de cromoterapie pot si trebuie practicate doar de specialist atestati si/sau medici, unele forme ale terapiei prin culoare sunt simple si destul de sigure pentru a putea fi practicate in confortul casei voastre. Dintre acestea fac parte purtarea unor haine cu tonalitati cromatice deosebite, inconjurarea cu culoarea recomandata, consumul unor alimente diferit colorate si concentrarea pe vizualizarea unei anumite culori.

Fiecare dintre cele 7 culori ale spectrului poate fi asociata cu anumite proprietati vindecatoare.

Violetul promoveaza iluminarea, revelatia si trezirea spirituala. Este folosit adesea pentru alinarea unor afectiuni ale organelor, relaxarea muschilor si calmarea sistemului nervos.

Indigo este si el un sedativ si un calmant. Se spune ca favorizeaza intuitia. Poate fi util in controlul sangerarilor si abceselor.

Albastrul favorizeaza comunicarea si stiinta. Elimina toxinele si este utilizat pentru tratarea afectiunilor ficatului si hepatitei.

Verde. Deoarece se afla in mijlocul spectrului culorilor, verdele este asociat cu echilibru. Verdele calmeaza. El este folosit de practicienii Ayurveda in vindecarea ulcerelor. Se spune ca are proprietati antiseptice si antibacteriene si se foloseste, cateodata, de anumiti terapeuti, in tratarea infectiilor bacteriene.

Galbenul este un stimulent senzorial asociat cu intelepciunea si claritatea. Se considera a avea proprietati antibacteriene si este util pentru stimularea sistemelor digestiv si limfatic.

Portocaliul favorizeaza placerea, entuziasmul si stimularea sexuala. Practicienii Ayurveda cred ca are proprietati antibacteriene si poate fi folositor in alinarea disconfortului la nivelul sistemului digestiv, dat de flatulente sau crampe.

Rosul favorizeaza energia, increderea in sine si stimularea. Imbunatateste circulatia si stimuleaza producerea celulelor rosii ale sangelui.

Cromoterapia poate influenta starile de spirit si poate aduce calmul in organism. Calmul, starea de bine si lipsa disconfortului sunt factori de mare importanta atunci cand vorbim de insomnie si un somn linistitor.

Atentie totusi la unele aspecte!

    * Nu folositi terapia prin culori in locul medicinei conventionale in cazul unor probleme serioase cu somnul.
      Daca suferiti de epilepsie, acordati o atentie marita socurilor de lumina.
      Cand folositi terapia prin culori evitati sa priviti direct in sursa de lumina. Priviti catre un obiect luminat de culoarea respectiv.
      Daca urmati un tratament medicamentos, cititi cu grija eticheta pentru a va asigura ca nu vor aparea efecte secundare.