joi, 24 februarie 2011

Becurile economice, periculoase pentru sănătate

Economie de electricitate, dar lucrul acesta s-ar putea să ne coste sănătatea. Este vorba despre becurile devenite obligatorii în toată Uniunea Europeană.

Specialiştii atrag atenţia asupra riscurilor pe care folosirea becurilor o implică şi totul din cauza conţinutului de mercur şi a nivelului mare al radiaţiilor electromagnetice, potrivit Ştirilor Pro Tv. Spre deosebire de becurile obişnuite, acestea sunt de 4-5 ori mai puţin consumatoare de energie, iar durata lor de viaţă ar fi între 6000 şi 10.000, faţă de numai 1000 de ore pentru un bec clasic.

Uniunea Europeana a decis ca ele să înlocuiască vechile becuri pentru protecţia mediului şi sănătate. Dar nu a fost luat în calcul felul în care acestea ne pot afecta.

De exemplu, Comisia de Securitate a Consumatorilor din Franţa solicită utilizatorilor prudenţă în folosirea noilor becuri, din cauza cantităţii de mercur. În cazul în care un bec se sparge, CSC recomandă aerisirea îndelungată a încăperii şi părăsirea ei în această perioadă. Cioburile trebuie adunate cu grijă, folosind mănuşi şi sugativă, iar apoi trebuie puse în saci de plastic. În nici un caz nu trebuie folosit aspiratorul, care ar pulveriza în aer particulele de mercur.

Comisia mai spune ca, în caz de utilizare prelungită, consumatorul să stea la o distanţă de minimum 30 de centimetri.

Nu este prima atenţionare apărută în legatura cu aceste becuri. Un studiu mai vechi făcut de cercetători relevă că în cazul femeilor care dorm cu lumina aprinsă, folosind becuri economice, riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar este cu 22% mai ridicat decât în cazul acelor care nu au acest obicei.

Lista fructelor şi legumelor nesănătoase. Cum poţi elimina pesticidele

• Alimentele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, ceea ce poate duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează nutriţioniştii

Ţelina, piersicile, merele, căpşunile, afinele, spanacul, varza, cartofii şi cireşele sunt alimente care pot "otrăvi" organismul cu tot felul de substanţe chimice, pentru că se folosesc în procesul cultivării, dar şi al transportului lor se folosesc numeroase chimicale, informează shine.yahoo.com. După ce au analizat alimentele, specialiştii au realizat o listă a celor mai nesănătoase fructele şi legumele.

Ţelina ocupă locul 1 în top. Potrivit experţilor americani, planta conţine până la 67 de compuşi chimici, deşi cercetările anterioare arătau că ţelina conţine în jur de 13.
publicitate

Piersicile sunt stropite cu tot felul de substanţe care le fac să reziste mai mult timp în rafturile din magazine, precizează cercetătorii. Din cauza structurii fragile, aceste fructe sunt expuse tratamentelor chimice.

Căpşunile conţin până la 53 de pesticide. Specialiştii susţin că acestea sunt lipsite de substanţe nutritive deoarece agricultorii folosesc tot felul de substanţe toxice pentru ca producţia să fie mare.

Merele conţin până la 47 de substanţe toxice, în timp ce afinele au până la 13 toxine. Chiar dacă fructele sunt spălate, experţii menţionează că pesticidele nu vor fi eliminate în totalitate.

Ardeiul gras este leguma cea mai "nesănătoasă", datorită conţinutului de 63 de tipuri de pesticide pe o singură bucată. Salata, varza, spanacul conţin până la 43 de substanţe toxice. \

Chimicalele cresc riscul tiroidei

Oamenii de ştiinţă avertizează că pesticidele ne pun în pericol sănătatea, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţia problemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer. În plus, expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate cel mai adesea în conţinutul produselor agricole, măreşte riscul de boli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor. De asemenea, tulburările ce pot apărea în urma consumului de pesticide constau "în modificarea genetică", intoxicarea organismului cu o serie întreagă de substanţe, toxicitate hepatică şi modificarea formulei sangvine.

Cum poţi reduce cantitatea de pesticide

Specialiştii Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentară spun că există câteva reguli simple prin care putem reduce semnificativ nivelul pesticidelor din alimente. Astfel, se recomandă spălarea fructelor şi a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor, morcovilor, citricelor şi a ţelinei. În cazul roşiilor, experţii recomandă ca acestea să fie spălate cel mult trei minute, în apă adăugându-se puţin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
Agenţia Europenă pentru Securitate Alimentară spune că fructele cultivate în extrasezon sunt pline de pesticide şi chimicale, astfel se recomandă consumarea alimentelor doar în timpul sezonului, deoarece cantitatea de substanţe chimice este mai mică.

Articol preluat de pe www.gandul.info