MANANCA ECO

Retete de casa cu produse cat mai naturale,  produse fara E-uri prea multe sau conservanti chimici si orice are legatura cu mancatul cat mai sanatos vom gasi in aceasta pagina.
Va asteptam sa contribuiti cu retete cat mai delicioase pe care sa le impartasiti cu noi si cu ceilalti cititori!
 
Gatitul in culori
de: Alexandra Tiganele

Atunci cand gatesc, ma gandesc intotdeauna la culoarea fiecarui aliment si felul cum se leaga cu celelalte alimente, dar si la felul cum arata farfuria ca un intreg.

Este foarte simplu, mancarea frumoasa place ochiului si ajuta la crearea unei stari de siguranta ca va fi pe placul invitatilor.
La fel de importanti sunt si nutrientii din alimente, iar disponibilitatea lor pentru consumul de catre organism tinde sa fie indicata de catre culoare si in special de stralucirea culorii.

Mesajele principale ale cercetarilor despre micronutrienti si oligoelemente si antioxidanti sunt sa mancam alimente colorate. Cele mai colorate alimente posibile sunt fructele si legumele. Spre exemplu, este foarte bine sa mancam mai multe alimente albastre. Acestea pot include mure, afine, fasole neagra, orez negru, iar lista poate continua…cu putina informare si ambitie.

Dar, lasand la o parte alimentele albastre, exista nenumarate produse rosu aprins, portocalii, galbene, in nuante diverse de verde, mov (varza), auriu (sfecla), rosu si alb (din nou sfecla), rosu inchis (cirese, cirese negre, sfecla), alb (cartofi, ridichii, napi)… ati prins ideea, nu? Aceste culori merg bine in diverse combinatii intre ele, dar si cu cereale sau pastai, care se pot gasi in diverse nuante de maro (orez sau alte cereale integrale), negru (orez salbatic sau fasole neagra) sau cu peste si cu orice fel de carne pe care doriti sa o serviti. In plus, patrunjelul adauga intotdeauna o stralucire aparte mancarurilor cu carne.

Culorile pot fi aranjate in functie de preparatele din legume pe care le gatim. Se pot amesteca gust si culoare, dar trebuie evitata dublarea culorilor. Deci, daca serviti broccoli cu ardei grasi copti, tebuie sa puneti si ceva galben sau portocaliu…sau ambele. Vara, cand porumbul prospat este in sezon puteti crea un preparat galben cu ceva verde si rosu si portocaliu prin el. Acelasi lucru se poate face cu toate legumele care apar vara.

Un astfel de exemplu de folosire a culorilor este salata “cole slaw”. Mai intai, punem varza rosie, taiata fasii subtiri, pentru dungi mov. Apoi adaugam ardei grasi rosii, portocalii si galbeni, taiati cuburi, pentru a avea cateva bucatele din culori stralucitoare. Puteti pune si putin ardei iute, taiat subtire, daca va plac, pentru verdele aprins si pentru iuteala. Cateva stafide pentru dulceata, de diverse culori. Se adauga putina maioneza si se lasa in frigider pentru ca aromele sa se amestece, timp de cateva ore.

Adaugarea culorilor si contrastelor este un lucru usor, daca aveti ingredient care sunt colorate de la natura. Nu trebuie sa gatiti prea mult ingredientele, pentru a nu-si pierde calitatile pe care le-a daruit natura.

Ardeii grasi rosii sunt foarte versatili, deoarece rosul accentueaza foarte frumos aproape orice este pe masa: verdele, galbenul si movul merg foarte bine cu ceva rosu, mai ales cand culorile sunt aprinse. De asemenea, isi pastreaza culoarea daca sunt gatiti in ulei de masline si elibereaza si dulceata continuta.

Gatitul inseamna eliberarea aromelor, mirosurilor si culorilor pentru a da mesei un aspect placut complet. Culorile sunt foarte importante si sunt usor de folosit. Tot ce ai nevoie este un ochi pentru culorile ingredientelor alese, un amestec potrivit si o combinatie care sa placa si accentueze aspectul si aroma. Iar in final, cea mai frumoasa parte este ca poti sa improvizezi si sa experimentezi si sa constati ca gatitul poate fi distractiv si poate avea rezultate delicioase.