vineri, 22 octombrie 2010

Recuperatorii de ulei

Într-o curte de pe Strada Icoanei, plasată la numărul 98, stau ordonate nemţeşte vreo 10 containere şi zeci de găleţi. Lui George Stoehr, patronul firmei, un român stabilit de peste 20 de ani în Germania, i-a venit ideea cu reciclatul uleiul în urmă cu 6 ani.

“Eram în vizită de Crăciun şi i-am văzut pe unii pe Calea Moşilor că aruncă ceva la canal. Când am auzit că era ulei, mi-am pus mâinile în cap”, îşi aminteşte Stoehr. Aşa s-a pus pe treabă: a făcut un studiu de piaţă ca să vadă cu cine ar putea să lucreze şi de ce echipamente are nevoie, iar în câteva luni a pus pe roate firma de colectare a uleiurile folosite. Acum a ajuns la peste 700 de clienţi. De dimineaţă la prima oră, dubiţele Stoehr ţâşnesc pe poarta depozitului şi, până seara târziu, bat tot sudul ţării să strângă uleiul folosit de la restaurante şi fast-fooduri. După estimările administratorului, numai în Bucu reşti există un potenţial cam de 2.000 de tone.

Pe lângă marii consumatori de ulei din industria gătitului, în timpul zilei, la poartă bat şi oamenii de rând. “Cam o dată la două zile mai vine câte cineva şi ne aduce uleiul folosit în sticle de plastic, găletuşe, fiecare cum poate. Sunt oamenii de bun-simţ, în general cei de vârsta a treia. Era o femeie care a strâns, în vreo 2 ani, patru găletuşe de 5 litri. Le-am spus – «Dacă aveţi vreo 10 litri, venim noi la dumneavoastră »”, povesteşte Stoehr. Ca experiment, a pus şi recipiente de colectare şi în câteva şcoli, unde copiii pot să aducă de acasă, în sticle de plastic, uleiul folosit.

“La mine în Germania, într-un sat de 1.300 de locuitori, avem un depozit de 70-80 de metri pătraţi. Sâmbăta, de la 8.00 la 11,00, te duci cu ulei uzat, baterii, capace, resturi menajere, tot ce se poate recicla. E o datorie civică”, mai adaugă şeful firmei.

După ce prăjim cartofii, facem cremă de faţă

Pe lângă faptul că e un foarte mare poluator, uleiul atacă şi instalaţiile. “În combinaţie cu praful, cu mizeria, se betonează pe pereţii canalizării. De exemplu, majoritatea fast-foodurilor lucrează cu ulei de palmier, iar la o temperatură de 9 grade C e ca untura, nu mai e lichid, vă daţi seama ce dezastru ar crea”, explică George Stoehr.

După ce e colectat de la restaurante, cantine sau fast-fooduri, uleiul folosit e preluat de firmele de procesat. Din el se face biodiesel, motorină ecologică, ce nu atacă mediul şi nu conţine noxe. “3% reprezintă resturi care nu pot fi folosite. 90% iese biodiesel, iar 7% rămâne glicerol care se purifică şi se face glicerină din care se produc cosmeticele”, explică Stoehr. Uleiurile folosite nu au un preţ fix, se ghidează şi în funcţie de piaţa petrolului, iar o tonă poate porni cam de la 200 de euro şi poate ajunge până la 400.

Sursa: Evenimentul Zilei

Casa ecologica a viitorului: produce, stocheaza si economiseste energia!

Proiectata de un grup de ingineri italieni, cladirea foloseste numai resurse naturale si este echipata cu tot felul de sisteme pentru energie electrica sau termica.

De asemenea, emisiile de gaze si substante poluante in general au fost reduse la zero.

Locuinta este incalzita sau racita cu ajutorul unei pompe de caldura geotermala, sistem care foloseste caldura stocata la cativa metri adancime in pamant. Astfel, pe timpul iernii casa ecologica foloseste cu 70 % mai putina energie decat una obisnuita.

Pe principiul "nimic nu se pierde", constructorii au gandit si un rezervor pentru colectarea apei de ploaie, care este apoi purificata si devine potabila.

In plus, locatarii pot monitoriza in permanenta exact consumul de energie termica sau electrica.

Deoarece locuinta isi produce singura energia, proprietarii au economisit anul trecut la plata facturilor peste 22.000 de euro. In suma este inclus si stimulentul oferit de statul italian pentru a incuraja energia verde.

Economiseste energia termica!

Reducând cu un singur grad temperatura dintr-o cameră, economiseşti 6% din consumul de energie termică.

• Aeriseşte corpurile de încălzit în mod regulat. Aerul din circuitul de încălzire poate creşte costurile cu până la 15%.

• Izolează casa. Pe termen lung, aceasta este una din cele mai eficiente metode de reducere a economiei de energie. Pierderile termice prin pereţi, acoperiş şi podea reprezintă peste 50% din pierderile totale de căldură.

• Nu acoperi radiatorul cu perdele sau draperii. Asta te ajută să recuperezi peste 20% din căldură care ar fi fost astfel pierdută.

• Programează termostatul în aşa fel încât pe timpul nopţii sau când pleci din casă temperatura să se reducă. În acest mod se poate obţine o reducere cu 7-15% a consumului termic.

• Aeriseşte locuinţa de 3 ori pe zi câte 5 minute. În acest interval închide corpurile de încălzit.

• Amplasează o folie izolantă cu o faţă reflectorizantă de aluminiu în spatele caloriferului pentru a direcţiona căldura în interiorul camerei şi a evita astfel pierderile în exterior ale căldurii emise de calorifer. Pereţii din spatele caloriferelor nu sunt bine izolaţi, iar o bună parte din căldura cedată de acestea este transferată către exterior.

• Ferestrele noi economisesc până la 500 litri de combustibil termic pe an.

• Nu deschide cuptorul dacă nu este necesar. De fiecare dată temperatura din cuptor scade cu 25 grade.

Fii eco si economiseste energia! Afla aici cum!

Chiar daca in ultimele saptamani criza financiara ne-a intoxicat, fie de pe prima pagina a ziarelor, fie prin intermediul diversilor analisti, trebuie sa recunoastem ca ne aflam intr-o perioada dominata de un termen din aceeasi “familie”: economisire.

Mai mult ca oricand, populatia a inceput sa ciuleasca urechile la sfaturi. Si sa si reactioneze. Mai ales ca in ecuatie se afla poate singura componenta ce conteaza pentru majoritatea romanilor: cea financiara.

Asadar, cum putem taia cheltuielile? Un domeniu in care o astfel de masura si-ar arata roadele pe termen scurt si mediu este cel energetic. Unde mai pui ca se imbina de minune cu noul trend “eco” ce bantuie si pe la noi. De la binecunoscutele panouri solare si izolarea termica a locuintei, pana la economisirea energiei prin folosirea rationala a unor becuri - toate nu fac decat sa pastreze bani in buzunare si sa prelungeasca viata planetei.

Reabilitarea termica
a unei cladiri reprezinta un proces de pe urma caruia caldura va fi retinuta mult mai usor in apartamente. Se inlocuiesc ferestrele si usile clasice cu unele din PVC. De asemenea, se umbla si la calitatea instalatiilor din respectivul imobil.

Totusi, pe consumator il “arde” buzunarul atunci cand isi achita consumul efectiv, din spatiul pe care-l ocupa. Ca sa scape mai ieftin, ar trebui sa inceapa prin achizitionarea unor electrocasnice incadrate in clase energetice ridicate (A+ sau A). Mai ales in cazul consumatorilor importanti, precum frigiderul sau congelatorul. Aici, consumul poate fi redus si prin asezarea lor cat mai departe de sursele de caldura (aragazul sau caloriferul.)

Tot la capitolul incalzire, alte exemple de economisire la indemana oricui sunt: evitarea blocarii caloriferelor prin acoperirea cu draperii sau mascarea lor cu elemente „estetice“; plasarea intre perete si calorifer a unei folii de aluminiu sau curatirea periodica a instalatiilor si corpurilor de incalzire.

Prepararea hranei poate fi un alt mod de a economisi energie. Se recomanda curatarea bucatariei ori de cate ori este necesar, dezghetarea naturala a produselor congelate, evitarea afumarii incaperii, dar si a vaselor. Altfel, exista riscul unei exploatari la maximum a resurselor energetice – vezi curatarea vaselor cu apa – iar factura se umfla semnificativ. Pentru ca tot am vorbit despre apa, specialistii spun ca este indicat sa ne limitam la cantitatea necesara pentru fierberea hranei. Tot ei recomanda utilizarea capacelor, precum si reducerea flacarii de la aragaz imediat ce mancarea da in fiert.

Un alt element important il reprezinta becurile . Suna banal, dar folosirea celor „eficiente energetic“, duce la un consum de cinci ori mai mic si la o durata de viata de zece ori mai mare.

Cinci trucuri la indemana oricui:

1. Incercati sa folositi mai rar masina de spalat. Hainele usoare (tricouri, bluze, sosete) pot fi spalate cu mana. Veti economisi apa si current electric;

2.Chiar daca PC-urile sunt nelipsite din fiecare casa, folositi starea “latenta” a ecranului, pentru ca astfel consumul de energie va fi redus la jumatate;

3. Scoateti stecherul din priza dupa ce ati terminat lucrul la calculator;

4. Evitati luminozitatea sporita a ecranului televizorului si volumul ridicat al difuzorului;

5. Evitati sa depozitati alimente calde direct in frigider; aparatul va avea nevoie de mai multa energie pentru a le raci.

Articol preluat de pe http://stirileprotv.ro/stiri/social/fii-eco-si-economiseste-energia-afla-aici-cum.html

joi, 21 octombrie 2010

Totul verde....

V-ar place ca totul in jur sa fie verde, iarba, pomii, cerul sa fie mereu albastru si soarele sa fie mereu galben? Mie...da!
Categoric da!
Pentru mine frumosul inseamna un mediu curat in care sa traim, un aer proaspat pe care sa il respiram, o iarba verde pe care sa ne odihnim, un soare galben la care sa ne incalzim!
E greu sa avem toate acestea in jurul nostru?
Da, usor nu este intr-adevar! Dar dupa ce
Cati copaci ati plantat pana acum?
Nici unul? Inca nu e timpul pierdut....totul este sa iti propui acest lucru!