miercuri, 23 martie 2011

Retete ECHO: Cremă de zahăr ars, Biluţe din susan, Prăjitură cu mac, Clătite cu magiun de prune, Căpşune sau cireşe trase în ciocolată

Noua cremă dezahăr ars

Ai nevoie de o cană cu migdale rehidratate (lasă-le în apă trei-patru ore), două linguri de miere de salcâm, două lingurițe de alge gelifiante agar-agar, trei căni de apă filtrată sau plată, şase linguri de sirop crud de agave, arțar sau yacon, o jumătate de linguriță de praf de vanilie sau semințele de la un sfert de baton de vanilie, un pumn de fructe goji ori stafide (le găseşti la plafar sau la magazinele cu produse naturiste), pentru ornat.

Se scurg migdalele rehidratate, se decojesc, se bagă în blender cu o cană de apă şi se mărunțesc. Se amestecă apoi cu două căni de apă filtrată, după care întreaga compoziție se pune într-un săculeț de pânză sau de tifon şi se stoarce bine. Trebuie să rezulte un lichid alb, gros şi aromat. Acest lichid se amestecă bine cu vanilia şi cu mierea, apoi se adaugă gelifiantul natural agar-agar (preparat astfel: se pun pe foc, într-o crăticioară, până dau în clocot, o cană de apă şi algele agar-agar).

Se varsă compoziția omogenizată în forme de silicon (sau în pahare mici) şi se ține la rece 15 minute. Când se scoate de la frigider se unge cu sirop de agave, yacon sau arțar şi se ornează cu fructele goji sau cu stafide.

Biluţe din susan

Ai nevoie de o cană de semințe de susan, o linguriță de coriandru, o jumătate de linguriță cu praf de scorțişoară, două linguri cu miere de salcâm, o cană cu nucă de cocos rasă. Susanul şi coriandrul se bagă în râşnița de cafea în două tranşe şi se râşnesc până rezultă o făină fină, care se amestecă bine cu mierea. Se formează cu palmele biluțe ceva mai mici decât cele de ping-pong, care se tăvălesc prin nuca de cocos amestecată cu scorţişoară.

Prăjitură cu mac

Pentru blat, se râşnesc două căni de nuci caju, care se amestecă bine cu două linguri de miere de salcâm (e mai fluidă decât celelalte şi mai uşor de modelat, prin urmare) şi, opțional, cu o lingură de ulei de cocos virgin. Pentru umplutură, se râşneşte (în râşnița de cafea) o cană de semințe de mac, care se amestecă apoi cu miere de salcâm şi coajă rasă de portocală sau de lămâie. Pe o folie de plastic se întinde blatul cu degetele, respectând forma pătrată a foliei, se aşază amestecul de mac deasupra şi se rulează. Se lasă la frigider 15 minute înainte de a se servi.

Clătite cu magiun de prune

Pentru clătite ai nevoie de o cană de nuci caju înmuiate două-trei ore în apă filtrată sau plată, un măr sau o pară, două lingurițe cu miere de salcâm, un sfert de baton de vanilie şi un sfert de cană cu apă. Pentru magiun: o cană cu prune deshidratate lăsate două-trei ore la înmuiat în apă filtrată, o mână de nuci tăiate şi lăsate la hidratat trei-patru ore şi o linguriță de miere. Se pun ingredientele pentru compoziția clătitelor într-un blender şi, în câteva secunde, se transformă într-o pastă fină şi aromată, de consistența unei smântânici țărăneşti. Se întinde în strat subțire, cu paleta, pe hârtie de copt şi se aşază într-o tavă subțire, care se pune pe calorifer, până dimineața. Trebuie să rezulte nişte clătite flexibile, lucioase, delicioase, dulci-acrişoare, care se taie în pătrate. Magiunul care se pune pe clătite se face astfel: prunele şi apa în care au stat se mixează cu mierea. Trebuie să rezulte o pastă fină şi cremoasă, în care se adaugă nucile scurse şi uscate.

Căpşune sau cireşe trase în ciocolată

Se topesc la bain-marie 150 de grame de unt de cacao extravirgin (se găseşte online şi la magazinele bio), se amestecă bine cu trei linguri de cacao şi trei de miere. Se scaldă în baia de ciocolată 15-20 de căpşune frumoase şi reci, proaspăt scoase de la frigider, sau doi pumni de cireşe mari şi cărnoase. Un deliciu într-o zi caniculară, aşa că ține minte rețeta pentru la vară!

Prăjitură cu mere

Pentru blat, se râşnesc două căni de migdale, se amestecă bine cu o lingură generoasă de miere şi, opțional, cu o lingură de ulei de cocos. Separat se dau pe răzătoarea mică sau se bagă în blender 8-10 mere mici şi parfumate, cumpărate din piață, amestecate cu o lingură de miere, două linguri de tărâțe de Psyllium (se găsesc la plafar) şi o linguriță de praf de scorțişoară. Într-un inel de tort se întinde bine blatul, cu degetele, în strat subțire. Peste el se pune compoziția de mere. Se bagă la frigider 15 minute, vreme în care tărâțele de Psyllium încheagă umplutura de mere.

Preluate de la Olivia Ster

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu