marți, 19 aprilie 2011

Cum se sărbătoreşte Paştele în lume

Încă din Săptămâna Mare, Învierea lui Iisus este întâmpinată cu mare entuziasm de către creştini, prin festivităţi variate, procesiuni spectaculoase şi tradiţii grăitoare despre cultura ţării.

Dintre toate ţările care sărbătoresc Paştele, Spania atrage în "Săptămâna Mare" un număr record de turişti din rândul credincioşilor amatori de spectacol.

Străzile oraşelor spaniole sunt animate de sute de procesiuni pline de fast şi stralucire.

Cele mai spectaculoase sunt procesiunile din Sevilla, Valencia, Murcia, Zamora, Cordoba sau Valladolid, unde defilează sute de Nazarenos ce poartă lumânări şi sfânta cruce pe umeri.

New York

Bulevardul Fifth Avenue mişună de newyorkezi cu pălării imense sub formă de cuib, coşuri cu ouă ori costumaţi în iepuraşi. Sărbătorile sunt petrecute cu mare fast aici, aşa că Paştele reînvie tradiţia şi pasiunea americanilor pentru parade şi manifestări vesele.

Portugalia

Toţi credincioşii din Portugalia asistă anual, în Săptămâna Sfântă, de tradiţionalele procesiuni din oraşul Guimaraes, când preoţii catolici, îmbrăcaţi în veşminte mov, parcurg drumul crucii purtând pe umeri statuia Mântuitorului Iisus.

Mexic


Aici, sărbătoarea de Paşte ţine două săptămâni şi este împărţită în Săptămâna Sfântă - Semana Santa - când sunt sărbătorite ultimele zile ale lui Iisus, şi Pascua, în care se celebrează Învierea lui Iisus.

Unul dintre cele mai impresionante obiceiuri este în săptămâna sfântă, când credincioşii organizează scenete cu Cina cea de Taină, trădarea, judecata şi răstignirea. Cele mai faimoase procesiuni au loc anual în oraşul Cozumel.

Ierusalim


În fiecare an de Paşte, mii de pelerini vin în Ţara Sfântă, pentru a petrece sfânta sărbătoare în locul biblic al răstignirii pe cruce a Mântuitorului.

Festivităţile din Săptămâna Mare încep în Ierusalim încă din Duminica Floriilor, cu o procesiune a pelerinilor care începe de la Muntele Măslinilor până în Oraşul Vechi.

Toronto

Oraşele din Canada aproape că se întrec între ele în organizarea celor mai mari parade de Paşte. Cea mai cunoscută dintre ele rămâne totuşi Toronto Beaches Lions Annual Eastern Parade. Nu lipseşte nici tradiţionala vânătoare de ouă.

Sursa: Unica,Nicoleta Găleteanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu